Baangebruik

Actueel baangebruik op de Luchthaven Brussel-Nationaal

Het banenstelsel van Brussel-Nationaal

Baan 25R - Rechts (georiënteerd op 244° richting Brussel) of in de tegenoverstelde richting 07L – Links (georiënteerd op 064° richting Leuven) is 3.638 meter lang, en dit is de baan die parallel loopt met de Haachtsesteenweg. De baan wordt gebruikt in de richting oost naar west (25R) voor de opstijgingen en de landingen, en in de richting oost naar west (07L) enkel voor bepaalde opstijgingen van zwaardere vliegtuigen of richting het Nickybaken. Ze vormt de bovenste staaf van de “Z”.

Baan 25L – Links (georiënteerd op 249° richting Brussel) of in tegenovergestelde richting 07R - Rechts, (georiënteerd op 069° richting Leuven) loopt parallel met de eerste baan, maar ligt er +/- 2 kilometer van verwijderd, is 3.211 meter lang en loopt van Kortenberg naar Zaventem-Centrum over de Waterloosesteenweg. Ze wordt gebruikt voor de landingen van het oosten naar het westen (25L) voor vliegtuigen uit de richting van Leuven en Erps-Kwerps, en soms voor opstijgingen richting Zaventem, en voor alle opstijgingen van west naar oost (07R). Ze vormt de onderste staaf van de “Z”.

Baan 01 (georiënteerd op 013° richting zuid-noord), of in omgekeerde richting baan 19 (georiënteerd op 193° richting noord-zuid), is 2.984 meter kort en hellend, en vormt de diagonale staaf van de “Z” die vertrekt van Melsbroek richting Sterrebeek. Ze wordt gebruikt voor alle landingen en opstijgingen in de richting zuid-noord (01), vaak bij een sterke wind uit het noorden of noordoosten, en ze wordt gebruikt voor de opstijgingen in de richting noord-zuid (19) richting Sterrebeek en Wezembeek-Oppem.

Documentatie

Informatiefiches

Banen File
Informatiefiche Baan 01 Downloaden
Informatiefiche Baan 07 LEFT Downloaden
Informatiefiche Baan 07 RIGHT Downloaden
Informatiefiche Baan 19 Downloaden
Informatiefiche Baan 25 LEFT Downloaden
Informatiefiche Baan 25 RIGHT Downloaden